Discrete en snelle levering

Veelvoorkomende klachten na de zwangerschap

Veelvoorkomende klachten na de zwangerschap
De zwangerschap is een bijzondere en memorabele periode voor iedere moeder. Hoe mooi de zwangerschap ook kan zijn, ze kan heel wat klachten met zich meebrengen. Ook na de zwangerschap hebben heel wat vrouwen nog last van enkele ongemakken. We lijsten een paar veelvoorkomende kwaaltjes voor u op:

1. Gespannen en pijnlijke borsten

Een van de kwaaltjes waarmee veel kersverse moeders kampen zijn gespannen borsten. Zeker wanneer er borstvoeding gegeven wordt, kunnen de borsten pijnlijk zijn. Om pijn tijdens borstvoeding te verlichten helpt het o.a. om warmte aan te brengen d.m.v. een kompres of een warme douche, de drinkhouding te variëren, te kolven, enz.

2. Zwangerschapsstreep en pigmentvlekken

In de loop van de zwangerschap ontstaat er vaak een donkere, verticale streep die van het schaambeen tot de navel loopt. Deze streep heet linea nigra, ook wel ‘de zwangerschapsstreep’ genoemd. De hormoonveranderingen tijdens de zwangerschap zorgen voor een verhoogde pigmentproductie, wat kwaaltjes zoals de linea nigra, het zwangerschapsmasker, pigmentvlekken in het gezicht, enz. met zich meebrengt. Na de bevalling wordt de hormoonproductie weer zoals vanouds waardoor de linea nigra en pigmentvlekken in de meeste gevallen weer verdwijnen. De meeste vrouwen zijn er na een jaartje van af, alhoewel dit van vrouw tot vrouw kan afhangen. Wanneer u bijvoorbeeld borstvoeding geeft zal de linea nigra langer aanwezig blijven, omdat uw hormoonproductie nog niet is zoals vroeger. Maar maak u geen zorgen: deze kwaaltjes verdwijnen in het merendeel van de gevallen volledig!

3. Aambeien

Tijdens de bevalling wordt er een enorme druk uitgeoefend op de darmen, waardoor veel moeders last krijgen van aambeien. Praat hier steeds over met uw huisarts of andere begeleiders, zodat zij u kunnen verder helpen indien nodig.

4. Haar verliezen

Veel vrouwen verliezen enkele maanden na de zwangerschap opvallend veel haar. Tijdens de zwangerschap wordt er bijna geen haar verloren. Na de bevalling start de gebruikelijke haarcyclus weer opnieuw, waardoor de extra haren die u tijdens de zwangerschap vergaard hebt weer uitvallen. Gelukkig is dit kwaaltje slechts tijdelijk en valt alles nadien weer in zijn plooi!

5. Striemen

Striemen ontstaan doordat het bindweefsel onder de huid tijdens de zwangerschap te ver werd uitgerekt. Het bindweefsel scheurt, waardoor paarse of rode strepen tevoorschijn komen. Na een tijdje verliezen ze hun paarse of rode kleur en worden gewoon wit. Striemen kunnen voorkomen op de buik, borsten en billen, maar ook op armen en benen. Jammer genoeg is er niets dat de ontwikkeling van striemen kan tegengaan of kan omkeren.

6. Urineverlies

Na de bevalling is de kans groot dat u last krijgt van urineverlies. Waarom? De bekkenbodemspieren hebben een belangrijke functie bij het controleren van de blaas. Die spieren leveren tijdens de bevalling een enorme inspanning, waardoor ze kunnen verrekken of waardoor er spierscheurtjes kunnen ontstaan. Na de bevalling hebben de bekkenbodemspieren tijd nodig om te herstellen en hun functies weer normaal te kunnen uitoefenen. Hierdoor krijgen veel vrouwen last van urineverlies. Urineverlies mag dan wel een veelvoorkomende klacht zijn, het is zeker geen “normaal” probleem. Blijf dus niet met deze klacht rondlopen, maar vraag advies aan uw arts. Er bestaan namelijk heel wat oplossingen voor urineverlies. FuturMedi biedt de beste aan, zodat u zorgeloos kunt genieten van elk moment!

Bezoek onze webshop voor meer info over onze oplossingen.