Discrete en snelle levering

Urine-incontinentie bij mannen: veelvoorkomend maar niet normaal

Urine-incontinentie bij mannen: veelvoorkomend maar niet normaal
“Ongewenst verlies van urine of ontlasting”: het lijkt klare taal, maar ondanks deze definitie blijft incontinentie vaak een ruim en vaag begrip. Zowel de oorzaken, symptomen als de ernst van problemen kunnen sterk verschillen. Bij incontinentieproblemen kan de urinebuis om bepaalde redenen niet meer worden samengedrukt of afgesloten, met als gevolg dat urine druppelsgewijs of zelfs ongecontroleerd uit de blaas stroomt. Vaak zijn sociale en hygiënische problemen een jammerlijk gevolg.

Beschouw incontinentie niet als de norm

Hoewel incontinentie vaak voorkomt, mag het onder geen beding als “normaal” beschouwd worden, ook niet bij ouderen. FuturMedi maakt er dan ook zijn missie van om de taboes rond incontinentie te doorbreken en mensen een oplossing aan te reiken die verder gaat dan het klassieke absorptiemateriaal. Mensen worden door merken vaak aangemoedigd om luiers te dragen of inlegverband te gebruiken omdat ze er de “norm” van hebben gemaakt. Er zijn echter andere manieren! Raadpleeg altijd eerst uw arts als u te kampen hebt met incontinentie. Hij zal u de juiste behandelingsmethode toewijzen, die kan variëren van medicatie over kinesitherapie tot chirurgische ingrepen.


Incontinentie na radicale prostatectomie

Bij urine-incontinentie kunnen er veel oorzaken aan de basis liggen, maar de meest voorkomende oorzaak bij mannen is een prostaatverwijdering of radicale prostatectomie in het kader van de behandeling bij prostaatkanker. Hierbij worden - afhankelijk van de grootte van de tumor - naast de prostaat ook de zaadblaasjes, een stukje van de blaashals en de plasbuis die doorheen de prostaat loopt verwijderd. Deze ingrepen hebben vaak als gevolg dat mannen (tijdelijk) incontinent worden. 

Enkele cijfers

Cijfers van de UZ Gent en Stichting Tegen Kanker tonen ons dat er jaarlijks zo’n 9.050 Belgen gediagnosticeerd worden met prostaatkanker. In Europa is dat ongeveer één op tien mannen. Van alle mensen die jaarlijks de diagnose kanker krijgen, krijgt maar liefst 14% de diagnose van prostaatkanker. Wanneer we enkel de mannen in rekening nemen, stijgt dit cijfer naar 25%. Zo vormt prostaatkanker - naast borstkanker - de tweede meest voorkomende kanker in België. Hoewel deze cijfers verontrustend zijn, is de behandeling ervan vergevorderd en zijn de overlevingskansen enorm groot. Zo is de ziekte verantwoordelijk voor slechts 3% van de sterfgevallen bij mannen.*

In de meeste gevallen is een radicale prostatectomie de voorkeursbehandeling geworden voor het verwijderen van lokale en lokaal gevorderde prostaattumoren. Dit echter niet zonder de nodige gevolgen: erectiestoornissen, droge orgasmen en incontinentieproblemen zijn veelvoorkomende problemen na een prostaatverwijdering. Vlak na de operatie is ongeveer negen op tien mannen incontinent. In de meeste gevallen gaat het gelukkig om een tijdelijke urine-incontinentie die na enkele weken of maanden opnieuw verdwijnt. 40 tot 50% van de mannen zijn na zo’n drie maanden van hun incontinentie verlost, terwijl het bij zo’n 30% een half jaar duurt en het bij 5 tot 15% zelfs blijvend is.**

De Pacey Cuff: FuturMedi's comfortabele en duurzame oplossing voor urine-incontinentie

De klassieke hulpmiddeltjes tegen urineverlies kennen we ondertussen allemaal: absorberende inlegstukjes, broekjes en speciale kleding, condoomkatheters met een urineopvangzak en zelfs penisklemmen en compressieringen. Deze hulpmiddeltjes zijn vaak pijnlijk, onhandig en zeker niet zaligmakend. Op termijn kosten ze handenvol geld. Bij FuturMedi zijn we op zoek gegaan naar een nieuw, betaalbaar en vooral comfortabel en pijnloos alternatief. Onze oplossing? De Pacey Cuff. 

De Pacey Cuff is zodanig ontworpen dat het betrouwbaarder, veiliger, maar vooral comfortabeler is dan een traditionele klem. De klem heeft een gebogen bovenkant en een drukkussentje aan de onderkant. De voorgevormde bovenkant van de cuff beschermt de bloedcirculatie door de penis. Dit zorgt ervoor dat het bloed door de penis kan blijven stromen zonder enige beperking. Dit in tegenstelling tot wat traditionele klemmen doen. Zij klemmen de penis af waardoor de bloeddoorstroming wordt belemmerd en zwellingen, pijn en blokkades kunnen ontstaan. Het drukkussentje aan de onderkant van de Pacey Cuff drukt op de urethra, wat het lekken doet stoppen terwijl de dikte er tegelijk voor zorgt dat de cuff comfortabel blijft.