Discrete en snelle levering

Het belang van de vrouwelijke bekkenbodemspieren

Het belang van de vrouwelijke bekkenbodemspieren
De bekkenbodemspieren zijn door velen niet of amper gekend. Ze spelen nochtans een belangrijke rol in ons dagelijkse leven.

Wat is hun functie?

De bekkenbodemspieren lopen van het staartbeen tot het schaambeen en ondersteunen alle centrale organen. Ze zijn vitaal voor het controleren van de blaas, maar spelen ook een belangrijke rol bij kernstabiliteit en seks. Ieder van ons gebruikt zijn bekkenbodemspieren bewust en onbewust. Tijdens het plassen worden de bekkenbodemspieren onbewust gebruikt: ze ontspannen zich waardoor de blaas samentrekt en leegloopt. Ook wanneer je lacht, niest of hoest spannen de bekkenbodemspieren zich vanzelf op, zodat alle organen op hun plaats worden gehouden. En zelfs orgasmes zijn enkel mogelijk door je bekkenbodemspieren. De samentrekkingen van de spieren die je dan voelt zijn voor 80 tot 90% afkomstig van je bekkenbodem!

Verlies van capaciteit

De spieren kunnen echter hun capaciteiten verliezen, bv. door verrekking na de bevalling, waardoor automatisch samentrekken om urine tegen te houden misloopt. Zo gebeurt het vaak dat vrouwen tijdelijk incontinent worden na hun bevalling. De zwangerschap en bevalling zijn immers zwaar voor de bekkenbodemspieren. Tijdens de bevalling leveren ze een enorme inspanning, waardoor ze kunnen verrekken of waardoor er spierscheurtjes kunnen ontstaan. De bekkenbodemspieren hebben dan tijd nodig om te herstellen en hun functies weer normaal te kunnen uitoefenen. Op dat moment krijgen veel vrouwen last van urineverlies.

Urineverlies 

Urine-incontinentie is een probleem van alle leeftijden, maar komt bij vrouwen het meeste voor tijdens de zwangerschap, na de bevalling of op oudere leeftijd. Maar liefst één op de drie vrouwen krijgen in hun leven last van urineverlies. Het is dus een veelvoorkomende klacht. Jammer genoeg rust er nog steeds een taboe op incontinentie. Veel vrouwen (en mannen) schrikken daarom terug om erover te praten met hun arts. Incontintentieproblemen kunnen in veel gevallen echter verholpen of verminderd worden dankzij een bekkenbodemtraining.

De oplossing: bekkenbodemspiertraining 

Het trainen van de bekkenbodemspieren verhelpt in de meeste gevallen het probleem. Door de spieren te trainen kunnen ze na verloop van tijd hun functies weer correct uitoefenen. Deze oefeningen hebben echter nog andere voordelen zoals vermindering van rugpijn en een bevredigender seksleven. Dankzij het Emy-trainingsapparaat, kunt u thuis uw bekkenbodemspieren trainen. Volledig op uzelf of als aanvulling op de therapie van een zorgverlener.

Blijf niet zitten met uw probleem, praat erover met uw arts of zorgverlener. Er zijn heel wat effectieve oplossingen die uw levenskwaliteit kunnen verbeteren. Bezoek onze webshop voor meer info over het Emy-trainingsapparaat en onze andere hulpmiddelen voor incontinentie.